Maat 86

Het kiezen van de juiste kledingmaat voor je baby kan een uitdaging zijn, vooral wanneer ze snel groeien en veranderen. Maat 86 is een van de meest gangbare maten voor baby’s van ongeveer 1 tot 1,5 jaar oud. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over maat 86, van het opmeten van je baby tot het omrekenen van maten voor kleding en schoenen, en hoe je rekening kunt houden met buitenlandse maatvoeringen.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Meisjes
Jongens
  • Bij Wehkamp kan je de juiste kleding of schoenmaat voor een baby bepalen.

Bekijk hier alle maattabellen >>

Bekijk hier alle maten & omrekenen >>

Wat is maat 86 en voor welke leeftijd is het?

Maat 86 wordt vaak gebruikt voor baby’s van 12 tot 18 maanden. Dit betekent echter niet dat elk kind op deze leeftijd deze kledingmaat zal dragen, omdat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Deze maat komt overeen met een lengte van ongeveer 83-86 cm. Dit maakt het een handige referentie om te kijken of je baby klaar is voor deze maat.

Gewicht van de baby bij deze maatvoering

Het gewicht van een baby die deze maat draagt, varieert afhankelijk van het kind. Gemiddeld zal een baby van deze lengte ongeveer 10 tot 13 kg wegen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat gewicht niet de belangrijkste factor is bij het kiezen van de juiste kledingmaat; lengte speelt een grotere rol.

Maat 86

Hoe meet je je baby op?

Om te bepalen of je baby deze maatvoering nodig heeft, is het belangrijk om hun lengte op te meten. Dit doe je door je baby plat neer te leggen en vanaf de hiel tot aan de kruin te meten. Zorg ervoor dat je een meetlint gebruikt dat flexibel is en let erop dat je baby recht ligt zonder dat de benen gebogen zijn.

Als je twijfelt over de maat, is het altijd een goed idee om een beetje extra ruimte te nemen. Te strakke kleding kan ongemakkelijk zijn, terwijl iets ruimere kleding langer meegaat naarmate je baby blijft groeien.

Kleding en schoenen

Deze maat is niet alleen van toepassing op kleding, maar ook op schoenen. Het is essentieel om zowel de lengte van je baby’s voet als hun kledingmaat op de juiste manier op te meten om ervoor te zorgen dat alles goed past.

Schoenmaten

Voor baby’s die deze kledingmaat dragen, is de schoenmaat meestal tussen de maat 20 en 23, afhankelijk van de voetlengte. Om de voetlengte van je baby te meten, kun je de voet op een vel papier plaatsen en een lijn trekken bij de hiel en de langste teen. Meet vervolgens de afstand tussen deze twee lijnen. Dit geeft je een goede indicatie van welke schoenmaat je moet kiezen.

Internationale maattabellen

Bij het kopen van babykleding of -schoenen uit het buitenland is het handig om te weten hoe je Europese maat kunt omrekenen naar buitenlandse maten. In de VS wordt deze kledingmaat bijvoorbeeld vaak aangeduid als “18 months”, en in het Verenigd Koninkrijk kun je kleding vinden met de aanduiding 12-18 maanden. Voor schoenen kan de maataanduiding variëren per land:

  • Europa: maat 20-23
  • Verenigde Staten: maat 4-6
  • Verenigd Koninkrijk: maat 3,5-5,5

Verschillen tussen jongens en meisjes

Hoewel maat 86 hetzelfde is voor zowel jongens als meisjes, zijn er subtiele verschillen in de pasvorm en stijl van de kleding. Jongenskleding is vaak iets ruimer, terwijl meisjeskleding wat slanker kan zijn in het ontwerp. Dit kan echter variëren per merk, dus het is belangrijk om naar de specifieke maattabellen van het merk te kijken.

Omreken- en maattabellen

Hieronder vind je een handige omrekentabel voor maat 86, zowel voor kleding als schoenen:

Lengte (cm) Europese maat VS maat UK maat
83-86 86 18 months 12-18 maanden
Schoenmaat (cm) Europese maat VS maat UK maat
12,5-13,5 20-23 4-6 3,5-5,5

Het is altijd goed om te onthouden dat deze maten een algemene richtlijn zijn. Afhankelijk van het merk kunnen de maten iets afwijken.

Tips voor het kopen van babykleding

  • Kies ademende stoffen: Zorg ervoor dat de kleding van je baby gemaakt is van ademende, zachte stoffen zoals katoen. Dit helpt om irritatie te voorkomen en houdt je baby comfortabel.
  • Let op de rekbaarheid: Baby’s bewegen veel, dus het is belangrijk om te kiezen voor kleding met voldoende rek, zoals jersey-stoffen, die met je baby meebewegen.
  • Denk aan seizoensgebondenheid: Baby’s in maat 86 zitten in een periode waarin ze snel groeien. Overweeg daarom om kleding te kopen die geschikt is voor het seizoen waarin ze het meeste zullen groeien.

Samenvatting

Maat 86 is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Het op de juiste manier meten van je kind en het gebruik van omreken- en maattabellen kunnen helpen om de juiste keuze te maken voor zowel kleding als schoenen. Door rekening te houden met het specifieke merk en de pasvorm voor jongens en meisjes, kun je ervoor zorgen dat je baby comfortabel blijft terwijl hij of zij zich verder ontwikkelt.

Plaats een reactie